Hobbykroken tilbyr husly til kaffetørste søndølinger

FLERBRUK: Bruktbutikken på Søndeled tjener i disse dager også som kafé. Det skal ikke mer til enn et bord, en kaffetrakter og noen pakker med Gjendekjeks for at denne gjengen blir fornøyd. Fra venstre: Ole Henning Søndeled, Kari Tanggaard (Hobbykroken), Arvid Martinsen, Bjørn Myhrvold og Torje Olsen Hødnebø. Det  opplyses om at da Aust-Agder Blad tittet innom var det langt utpå dagen (klokken var i hvert fall 10!), og mange av de faste medlemmene hadde allerede dratt hjem.

FLERBRUK: Bruktbutikken på Søndeled tjener i disse dager også som kafé. Det skal ikke mer til enn et bord, en kaffetrakter og noen pakker med Gjendekjeks for at denne gjengen blir fornøyd. Fra venstre: Ole Henning Søndeled, Kari Tanggaard (Hobbykroken), Arvid Martinsen, Bjørn Myhrvold og Torje Olsen Hødnebø. Det opplyses om at da Aust-Agder Blad tittet innom var det langt utpå dagen (klokken var i hvert fall 10!), og mange av de faste medlemmene hadde allerede dratt hjem.

Gode naboer hjelper hverandre. Så da Lai Lai måtte stenge dørene, stilte Kari Tanggaard og de andre damene på Hobbykroken butikken til disposisjon, sånn at de kaffetørste mannfolka på Søndeled fikk dosa si - både med kaffe og, ikke minst, sladder.

DEL

– Vi har fått egen nøkkel også, sier Arvid Martinsen.

– Du vet, butikken åpner jo ikke før klokka ti, det er alt for sent for oss. Vi er på plass rundt åtte, vi, ler han.

I den bakerste delen av Hobbykroken på Søndeled har butikkdamene satt opp et langbord, i hjørnet står en moccamaster og putrer. En kopp koster tretti kroner, med på kjøpet får du ubegrenset tilgang til Gjendekjeks.

– Overskuddet går til Frelsesarmeen. Vi leverte nettopp noen tusen lapper dit, forteller Arvid.

God nabo

Hver bidige morgen, med unntak av søndager, møtes cirka 15 mannfolk for å drikke kaffe og snakke om løst og fast. I flere år har deres faste møteplass vært Lai Lai, men etter at restauranten gikk konkurs og måtte stenge dørene før jul, har altså de snille damene på Hobbykroken forbarmet seg over dem.

– Vi må jo hjelpe. Vi har kaffe og vi har lokaler, så det er ikke noe problem for oss, smiler Kari Tanggaard, en av fire damene som jobber i butikken.

IKKE GRATIS: Alle må bidra; hver kaffekoppkoster 30 kroner. Det skal dekke utgiftene til blant annet pulver og filter, overskuddet går til Frelsesarmeen.

IKKE GRATIS: Alle må bidra; hver kaffekoppkoster 30 kroner. Det skal dekke utgiftene til blant annet pulver og filter, overskuddet går til Frelsesarmeen. Foto:

Skryt og røverhistorier

– Vi setter utrolig stor pris på det, sier Ole Henning Søndeled.

– Hvorfor er det så viktig å ta morgenkaffen sammen?

– For da kan vi skryte så mye vi vil, ler Arvid, og legger til:

– Og så er det godt å komme seg litt bort fra kona.

Mannfolka er alle fra Søndeled og har vokst opp sammen her. Humor og latter er selvskreven ingrediens rundt bordet, og ikke minst historier fra gamle dager; om han som stiftet korpset i 1956 eller at Johan Johansen ble sørlandsmester i stille lengde.

– Vi har mange historier på lur, slår Arvid fast.

FULLE KANNER: Det er uvisst hvor mange kaffekopper som går med, men  at trakteren får kjørt seg, er helt sikkert.

FULLE KANNER: Det er uvisst hvor mange kaffekopper som går med, men at trakteren får kjørt seg, er helt sikkert. Foto:

– Rådmannen er en raring

Men det er ikke bare historier fra gamle dager som gjelder, de kaffetørste mannfolka er også opptatt av det som rører seg i nyhetsbildet.

– Nå for tiden er det jo my vei. Og legekontor. Vi må ha eget legekontor på Søndeled, sier Ole Henning.

– Og så får rådmannen gjennomgå endel, sier Arvid.

– Hva sier dere om han, da?

– At han er en raring, flirer Ole Henning.

Mandag gjenoppstår Lai Lai i ny drakt, under navnet Søndeled Kinamat. Navnevalg og konkurs bryr imidlertid ikke denne gjengen seg så mye om - det viktigste for dem er at de får tilbake kaffebula si.

– Mandag flytter vi over til restauranten igjen.

LES OGSÅ:

Artikkeltags