2. juli 2021 kunne vi lese i Agderposten at Morten Hegseth hadde vært på besøk i Arendal under Pride og kun sett ett eneste regnbueflagg i hele byen. «Bibelen henger tungt over fylket,» kan vi lese. Det er ikke tilfeldig, og det er ikke dårlig timing, det er skummelt og farlig å vise sin legning på Sørlandet. Det henger holdninger igjen her som i beste fall kommer som sleive kommentarer og i verste fall som fysiske angrep. Vi kjenner folk som har blitt utstøtt, vi kjenner utflyttere som er redde for å komme hjem på besøk.

Det ene flagget Hegseth så den dagen var et stort flagg undertegnede (Andreas Haugland Ausland) gikk med over ryggen under Harm & Hegseths show i Arendal. I år heiste Risør to flagg utenfor Risørhuset. Kort tid senere ble det ene stjålet. Det kom til rette da ungdommene som tok det angret seg. Kommunen hang det ikke opp igjen. I mellomtiden ble det medieoppslag og Arendal Frps lokallagsleder Maurith Julie Fagerland skrev et innlegg på Facebook hvor hun kritiserte Pride. Tilhengerne hennes på Facebook eskalerte diskusjonen, og det hele endte med at Haugland Ausland og lokallagsleder i Selbu SV ble hengt ut i en artikkel på det høyreekstreme nettstedet document.no. Flagget på ryggen var en protest mot dette. Haugland Ausland fortalte Morten Hegseth hva som hadde skjedd de siste dagene, og Hegseth ble ganske paff av å høre hvordan det er å være skeiv på Sørlandet.

Holdningene som ligger bak denne behandlingen trenger vi ikke lete lange etter, allerede dagen før trykte Agderposten et leserbrev fra Arild Eikin, med et langt angrep på Pride, stappet fullt av stråmenn og halvsannheter, avsluttet med et lite bibelsitat.

For å ta det siste først, siden han mener bevegelsen er styrt av følelser og ikke biologi: «Til mann og kvinne skapte Han dem» avslutter han. Noen ganger skaper «Han» det vi har kalt intersex, en person som ikke passer inn i det forenklede verdensbildet vi lærte på skolen. Det gjelder så mange som to av 100 barn i Norge som er født med intersexfaktorer, som kan ha X, XXX, XXY-kromosomer. Dette kan i noen tilfeller vises på kjønnsorganer, og i 12–15 tilfeller i Norge hvert år er ytre kjønnsorgan så uklare at det oppstår tvil om barnets kjønn.

Dette hadde ikke nødvendigvis vært et problem, hvis ikke samfunnet var lagt opp til at det finnes kun to kjønn. For å passe inn i den modellen blir de fleste i dag operert, og hele greia blir en familiehemmelighet som veldig mange bærer på i stillhet.

Han sier at Pride representerer to-tre prosent av befolkningen, SSB sier 6,9 prosent, og over 11 prosent blant gruppene under 30 år.

Når det er sagt, han tar feil på mange andre punkter også. Det er absolutt mulig å føle seg som et annet kjønn enn hva kjønnsorganet du ble født med tilsier, også til en sånn grad at man trosser samfunnets normer og bytter kjønn. Det er også mulig å forelske seg i andre enn det motsatte kjønn og ha gode forhold. Men det koster å være seg selv. LHBT-personer topper listen over voldsoffer, hetsede og trakasserte. Tenk deg å være redd for å spise ute fordi du kan få et slag i ansiktet når som helst. Eller å miste nettverket sitt fordi familie og venner ikke viser seg å være så tolerante som du trodde. Det er farlig å skille seg ut, fordi folk som prater som Eikin, Fagerland og hennes tilhengere gjør er farlige.

Derfor Pride! Pride er en demonstrasjon av samhold og fellesskap. En bevegelse som lar de som fremdeles gjemmer seg vite at det finnes folk der ute som aksepterer dem, elsker dem og vet at de kan bidra med fantastiske ting.

Eikin sier Pride har vunnet fordi han ser regnbueflagget i så mange logoer i hele juni. Mange av de selskapene som smykker seg i regnbueflagget finansierer samtidig politikere og organisasjoner som direkte motarbeider mangfold og inkludering. De stjeler velvilje ved å farge logoen sin i en måned, samtidig som de aktivt jobber for hat og diskriminering.

Pride har ikke vunnet ennå, det er fremdeles mye å ta tak i.

Ørjan Sollie, 8. kandidat til Stortinget for SV i Aust-Agder
Andreas Haugland Ausland, styremedlem i Risør SV og likestillingsaktivist
Solveig Skaugvoll Foss, 1. kandidat til Stortinget for SV i Vest-Agder og leder i Skeive sosialister – SVs nettverk for kjønns- og seksualitetsmangfold