I padelguiden for Aust-Agder omtales Risør som et område som byr på mye fin padling, både skjermet og eksponert for havets krefter. Men et helårs teltforbud på en del av de fineste stedene, har Lars Verket lite til overs for.
– Teltforbudet grunngis ofte med at teltere er til fortrengelse, og at det blir mye søppel og flaskeknusing ved overnatting i telt. Disse argumentene har nok gyldighet fire – fem uker om sommeren, men oppfattes som urimelige av oss som padler, forteller Verket.
Liker Perleporten
Selv er Lars Verket jevnlig å se i kajakk på vei fra bostedet i Kristiansand til hytta i Bamble. Et av stedene han har falt for i Risør, er Perleporten.
– Men, teltforbudet gjør at man ikke kan overnatte der. Kommer du i en cabincruiser til fire millioner kroner er det greit, men å legge forholdene til rette for de som kommer i enkle farkoster gjør man ikke.
Selv overnatter han gjerne på Risøya om sommeren.
– Men da under åpen himmel på grunn av teltforbudet. Og argumentet om at man er til hinder for familier på badeturer, kjøper Verket ikke.
– Om sommeren er det kanskje tilfelle. Men, i oktober har jeg ikke møtt mange badende familier ute i skjærgården.
Finnes plasser
I to bøker har imidlertid Verket presentert nesten 500 overnattingsplasser fra Åna-Sira til øst i Risør. Og det er gode plasser å slå opp teltet også i vår lokale skjærgård.
– Absolutt! Vi har en helt fantastisk skjærgård. Det er slik at folk nesten ikke aner hvor flott den er. Og om du i tillegg reiser ut i en kajakk kommer du fram til steder du ikke greier med vanlig båt. Når du stikker 15 centimeter ned i vannet, er du ikke så redd for å gå på grunn. Dermed kan du få helt unike opplevelser.
Kanskje det er derfor padleguiden hans allerede har solgt i 1200 eksemplarer.
– Og det er bare siden november. Jeg har til og med kunder fra nedover Europa.
Økende interesse
Lysten til å padle er klart økende over hele landet. Sørlandet burde derfor ifølge Verket omfavne de nye turistene, og legge forholdene bedre til rette.
– Det jo snakk om å ta vare på en brukergruppe i vekst. Opp mot 100.000 personer i Norge padler eller har kajakk, og dere i Risør har jo en aktiv padleklubb.
I tillegg har man lokalt firmaet Havpadleren hvor man kan gå sikkerhetskurset man trenger for å ferdes trygt i kajakk.
– Du kommer så tett på naturen at du nesten ikke vil tro det i en kajakk. Man kan padle under brygger, og gå innaskjærs de fleste steder. Selv på en så utsatt strekning som Lyngør – Risør er det på to tredeler av strekningen mulig å holde seg i le eller tett på land, sier Lars Verket.