Gå til sidens hovedinnhold

– Støtt akvariet!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Havet er en viktig del av Risør, og mye av det særegne ved Risør. Byen er den eneste som ligger helt ut mot Skagerrak, med lange fjorder som strekker seg mot kommunens innland. På Dampskipsbrygga ligger Risør akvarium, det eneste akvariet mellom Drøbak og Bergen, og landsdelens fremste formidler av marin kunnskap.

– Betydelig verdi

Årlig besøker mer enn ti tusen akvariet, mest om sommeren, og tusen skolebarn.

Folk kommer fra fjern og nær. - Hva betyr så akvariet, og hvilken rolle bør det spille framover? Det betyr først og fremst mye for forståelsen for en utrolig viktig ressurs og kultur for kommunen vår, for kunnskap om havet og for vår historie, identitet og næringsliv. Men det betyr også særlig mye for en av Risørs viktige næringer; turismen. Som kystkommune har vi et stort ansvar for å øke forståelsen og respekten for havet i en miljøsamenheng, for et trua hav i endring.

I Risør er en rekke frivillige organisasjoner og arbeidsplasser knytta til kystkulturen og havet, og det jobbes aktivt med å styrke samarbeidet mellom dem og få ut et større potensial. Her spiller akvariet en nesten avgjørende rolle. Samarbeidet strekker seg også ut over Risørs og Norges grenser, til miljøer som er knytta til Skagerrak. Kompetansen knytta til akvariet er stor, og av betydelig verdi i ordets bredeste forstand.

Muligheten for utvikling svekkes

I 2019 ble akvariets pott redusert med 100.000 fra 500.000 til 400.000. Fra neste år er det foreslått ytterligere kutt ned til 300.000 og året etter ned til 200.000. Det vil bety, som Morten Homme fra Risør akvarium forteller, at mulighetene for å utvikle driften svekkes kraftig. Det tror vi hele Risør og Sørlandet vil tape på! Derfor vil vi foreslå at akvariet får opprettholde driften på 2018-nivå og videre ut handlingsplanperioden på 4 år.

Vi foreslår videre at Risør kommune aktivt støtter opp om akvariet i forsøk på å komme inn på fylkets budsjett, slik at landsdelen tar en del av ansvaret. Å styrke økonomien for akvariet er viktig med tanke på utvikling av tilbudet, nyinvesteringer og vedlikehold av bygget.

Akvariet fyller 25 år i 2020. Kulturen knytta til havet er en av de viktigste kulturbærerne langs Sørlandskysten, og her har akvariet sin naturlige sentrale plass.

Å opprettholde støtten til akvariet foreslår vi skal finansieres med økt effektivisering i sektorene.

Rødt vil altså bidra til at kommunen styrker akvariet, som en del av en helhetlig og mye sterkere satsing på havet, på kystkulturen vår. Vi ønsker at dette løftes opp i det kommunale strategiarbeidet. Vi tror at potensialet er stort, og at vårt forslag vil ha positiv økonomisk effekt på sikt og gi ringer i vannet, både for Risør og Agd

Kommentarer til denne saken