Dette er gjengen som fyller gymmen også på julaften

GODT KAMERATSKAP: Sander Jyhne (18) sikrer for Jan Roger K. Søhus (på benken), som for første gang løfter 90 kilo i benkpress. Han har aldri løftet så tungt på øvelsen før.

GODT KAMERATSKAP: Sander Jyhne (18) sikrer for Jan Roger K. Søhus (på benken), som for første gang løfter 90 kilo i benkpress. Han har aldri løftet så tungt på øvelsen før. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ventelisten for å være med på Atletfabrikken er så lang at noen kanskje aldri får plass. På julaften dukket 15 opp på klubbens gym i Buvika. Aust-Agder Blad ble med.

DEL

Klokken har passert midnatt. Julaften er blitt til første juledag. I et rom i Hødnebøbygget i Buvika smeller det i veggen, det stønnes og det ropes.

For gjengen i Atletfabrikken er julaften en som hvilken som helst annen dag. En dag med sosialt samvær og styrketrening. Derfor er 15 medlemmer på plass.

– Det er veldig moro at vi er så mange, men alle som er med i Atletfabrikken har veldig klare mål. Da trener man også på julaften. Jeg tviler faktisk på at det er noen treningssentre i Norge med flere folk akkurat nå enn det er her, sier Øystein Vereide (25).

Han er coach og grunnlegger av Atletfabrikken. Mens han studerte på Norges Idrettshøgskole i Oslo ble han introdusert for styrkeløft og olympisk vektløftning. I Risør fantes det ikke noe miljø, men det hadde han planer om å gjøre noe med da han flyttet hjem igjen.

Hektet på ti dager

På veggene henger det bilder av Petter Northug, David Beckham og Arnold Schwarzenegger. Og det norske kongeparet. På høyttaleren går det julesanger. Det er ingen speil i rommet. Rundt den ene benken begynner folk å samle seg.

DEDIKERT: Jan Roger K. Søhus (27) leser opp tallene fra første økt. På markløft tar han nå 110 kilo mer enn for elleve måneder siden.

DEDIKERT: Jan Roger K. Søhus (27) leser opp tallene fra første økt. På markløft tar han nå 110 kilo mer enn for elleve måneder siden. Foto:

Jan Roger K. Søhus (27) skal gjøre et forsøk på å sette ny personlig rekord på benkpress. Det går - 90 kilo.

– 13. januar er det ett år siden jeg startet her. Til jul i fjor fikk jeg et gavekort av Øystein på Atletfabrikken på tre måneder. Øystein sa det aldri, men han mente nok at jeg var i for dårlig form. Det var nok derfor han tok meg med på turer til for eksempel Vakthusheia, humrer Søhus.

Nå trener han fire-fem ganger i uka. Han har trent på treningssenteret i Trekta tidligere, men gikk fort lei. Det er han ikke av Atletfabrikken. Det tok ti dager før han var bitt av basillen, og han kan ikke se for seg at han skal slutte. Søhus henter treningsdagboka, blar opp på den første siden og finner datoen 23. januar.

– Markpress: 70 kilo, benkpress: 50 kilo, knebøy: 60, leser Søhus, før han ramser opp dagens tall: 180, 90 og 132,5.

På de tre øvelsene løfter han til sammen 225,5 kilo mer enn for elleve måneder siden.

110 KILO MER: På markøft tar Jan Roger K. Søhus nå 110 kilo mer enn for elleve måneder siden. Rekorden hans er nå 180 kilo.

110 KILO MER: På markøft tar Jan Roger K. Søhus nå 110 kilo mer enn for elleve måneder siden. Rekorden hans er nå 180 kilo. Foto:

– Det er klart det er motiverende. Jeg har tidligere hatt ryggproblemer som jeg ikke kjenner noe til lenger. Det er mye lettere å stå opp om morgenen nå enn for ett år siden, sier Søhus, og gir samtidig coach og bestekamerat Øystein Vereide en stor del av æren.

Venteliste

I sommer var Vereide helt ferdig med studier i hovedstaden og han flyttet hjem på ordentlig. Gjennom pendling frem og tilbake i halvannet år hadde han allerede skapt seg et miljø. Atletfabrikken hadde også flyttet fra en trang garasje på Moland til Buvika.

– Jeg er overrasket over interessen ble så stor. Jeg visste det ville være mulig å skape et miljø, og at det ville være avhenig av en mann, sier Vereide.

ROSES: Øystein Vereide har startet et miljø for styrketrening i Risør. 25-åringen får mye ros av Atletfabrikkens medlemmer.

ROSES: Øystein Vereide har startet et miljø for styrketrening i Risør. 25-åringen får mye ros av Atletfabrikkens medlemmer. Foto:

I dag har Atletfabrikken 45 medlemmer i ulike aldre og med forskjellige forutsetninger. Ventelisten er lang. Atletfabrikken kunne hatt over hundre medlemmer, men det er verken plass eller tid til å følge opp så mange.

– Dette er ikke et vanlig treningssenter. Her er det sosiale like viktig som selve treningen, for det er med å få folk til å møte opp og oppnå målene som er satt. Drar du på Sats og kobler musikk i ørene, blir du fort lei, sier Øystein Vereide, og ser rundt seg.

– Se der! 15 stykker på julaften. I hjørnet der står en gjeng og spøker og koser seg. Det er så viktig, men de trener også veldig godt. Det gjør meg stolt, sier Vereide.

Han trekker frem flere og snakker om fremgangen de har hatt. Odd Ivar Løvdal Bjorkjendalen (18) er en av dem. Nå: «sterk som en bjørn», sier Vereide. Selv vil ikke Bjorkjendalen avsløre hva han løfter, men han har gått ned rundt tjue kilo siden han startet på Atletfabrikken. Nylig fullførte han en utfordring på å trene hundre dager i strekk. Vanligvis trener han tre-fire dager i uka.

IVRIG GJENG: Stående: Jan Erik Halvorsen, Christian Hauge, Ola Lundberg, Jan Roger K. Søhus, Aanon Lundberg, Odd Ivar Løvdal Bjorkjendalen, Sander Jyhne, Herman Gjevestad og Øystein Vereide. Foran: Tobias Paulsen Olsen og Emil Torjusen.

IVRIG GJENG: Stående: Jan Erik Halvorsen, Christian Hauge, Ola Lundberg, Jan Roger K. Søhus, Aanon Lundberg, Odd Ivar Løvdal Bjorkjendalen, Sander Jyhne, Herman Gjevestad og Øystein Vereide. Foran: Tobias Paulsen Olsen og Emil Torjusen. Foto:

– Det er et veldig bra miljø her som gjør at du vil komme tilbake. Jeg hadde flere venner her fra før, og det var derfor jeg ble med i utgangspunktet, men etter det har jeg fått mange nye, sier Bjorkjendalen.

På flyttefot

Atletfabrikken opplever knapt frafall. Derfor vil kanskje noen på ventelisten aldri komme med. 1. januar flytter klubben opp til Sørlandet Helsepark på Viddefjell. Det kan åpne flere medlemmer, men klubben flytter først og fremst for å få bedre plass. Vereide var aldri redd for at det skulle bli kjedelig å flytte hjem etter flere år i Oslo.

– Det provoserer meg når noen tenker sånn. Jeg er oppvokst ytterst på Barmen, og jeg har blitt lært opp til at det ikke blir mer moro at man lager selv, sier Vereide.

Ved siden av har han fulltidsjobb på Klaro Renseanlegg. Å gjøre Atletfabrikken til et levebrød er ikke planen.

– Akkurat nå tjener jeg ikke noe på dette. Alt som kommer inn går til utstyr, men når vi har fått inn alt, kan jeg kanskje ta litt inntekt. Det hadde vært fint med en liten inntekt, ikke bare at det skal være en dyr og tidkrevende hobby, sier Vereide.

I 2016 har Atletfabrikken vært på flere stevner, men først og fremst som tilskuere. Noen har også deltatt, men Vereide håpe flere vil konkurrere neste år.

– Det er ikke det viktigste, men det er en bonus. Jeg tror vi kommer til å ha seks-sju som går konkurranse i løpet av neste år, og vi har flere som kommer til å gjøre det veldig bra, sier Vereide.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken