Gå til sidens hovedinnhold

– Takk for innsatsen – så langt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag klokka 16.00 åpnet Norge opp etter 562 dager med koronatiltak og smittevern. Mange i Risør feira både hjemme og på byen. Det ble gode klemmer og slutt på antall- og avstandsbegrensninger. Noen tok inn friheten umiddelbart, andre med forsiktighet. Det er naturlig etter så mange dager, uker og måneder med begrensninger og usikkerhet. Det er vanskelig å tro at det er over. Det er det nok heller ikke – helt. Det skal jeg komme tilbake til.

Først og fremst vil jeg nå takke alle i Risør som lojalt har støttet opp om smitteverntiltakene i hele korona-perioden. Takk til næringsliv, utesteder, frivillige i lag og foreninger, kommunalt ansatte og alle andre som har følt på store begrensninger og stor uro – men har gjort det beste ut av situasjonen. Jeg tenker spesielt på barn og unge som har mistet og savnet mye, ikke minst samvær og aktivitet. Vi må nå gå i gang med en gjenoppbygging av de fellesskapene vi hadde før koronaen. Jeg håper alle tar et tak for å finne tilbake til trygge og inkluderende aktiviteter der vi igjen kan føle på gleden av å møtes og være sammen i kreativitet og engasjement.

Status for antall covid-19-smittede i Risør er per i dag 103. Den siste meldingen om en ny smittet tikket faktisk inn omtrent ved gjenåpningen lørdag ettermiddag. Vi vet smitten har ført til alvorlig sykdom for noen, mildere følger for andre og perioder med testing, karantene og stor uro for veldig mange i Risør. Vi som har hatt ansvar for beredskapen i Risør kommune har prøvd å finne riktig balanse. Det viktigste har vært å hindre spredning av smitte. Noen ganger kunne vi sikkert ha vært strengere, men ofte har jeg tenkt at vi har vært gode – i noen tilfeller også heldige.

Ved gjenåpningen lørdag gjør nasjonale myndigheter korona og smittevern mer «normalt». Det vil si at vi delvis flytter et ansvar fra det offentlige til det private. Det vil påvirke tiltak og tilbud i Risør og det vil også påvirke den informasjonen vi gir fra Risør kommune. De ukentlige koronaoppdateringene på video vil opphøre og vi vil ikke lenger alltid gi informasjon om nye smittede og smittesporing. Men skjer det endringer i smitte, som vi mener allmennheten og media bør vite om, vil vi gi informasjon så raskt som mulig. Kommunen vil fortsatt ha et godt apparat for smittesporing og vi vil tilby testing både i form av hurtigtester og mer pålitelige PCR-tester. Kommuneoverlegen og kommuneledelsen vil følge smittesituasjonen nøye og vil vurdere tiltak hvis smitten øker eller er uoversiktlig. Men nå hviler et stort ansvar på hver enkelt til å ivareta smittevern og sørge for at smitte ikke sprer seg. Det er fortsatt svært viktig å teste seg raskt ved symptomer og det er viktig å strengt følge de råd som fortsatt gjelder nasjonalt og ikke minst de konkrete råd og pålegg som gis av helsepersonell lokalt i Risør. Det kan omfatte både isolat, karantene og testing.

Vi fortsetter også vaksineringen i Risør. Noen venter fortsatt på andre vaksinedose og har fått innkalling til det. De som har nølt eller vært usikre, kan hente informasjon hos lege eller på helsemyndighetenes hjemmesider. Vårt tydelige oppfordring er fortsatt at alle bør vaksinere seg. Det gir størst mulig trygghet for hver enkelt og samfunnet.

Jeg og andre i kommuneledelsen vil denne uka delta på møter med helsemyndigheter både nasjonalt og i Agder. Vi vil arbeide oss fram mot den rette beredskapen for å begrense koronasmitte videre. Vi vil få hjelp til å vurdere når smitten ligger innenfor det normale og når vi eventuelt igjen må tenke på sterkere offentlig mobilisering. Vi har tidligere lært at det er vanskeligere å åpne opp enn å innføre strengere tiltak. Målet er å finne den rette balansen mellom frihet og trygghet.

Vi vet at mange fortsatt føler seg utrygge i forhold til korona. Vi må akseptere at mange nå nøler med å gripe friheten. Noen vil fortsatt bruke munnbind i enkelte situasjoner, holde avstand inntil videre og vente med reiser eller sammenkomster. Friheten innebærer også at vi skal akseptere og respektere slike valg. Vi har som lokalsamfunn i Risør tatt et stort felles ansvar. Men fortsatt skal vi tenke både på oss selv om andre – samtidig. Det er vi normalt flinke til i Risør.

Kommentarer til denne saken