Gå til sidens hovedinnhold

Britisk selskap vant kontrakten til å drifte Sørlandsbanen

Artikkelen er over 2 år gammel

Den største jernbaneaktøren i Storbritannia blir det første utelandske selskapet som får kjøre tog i Norge.

Det britiske selskapet Go-Ahead er tildelt kontrakten om å kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen de neste ti årene.

Go-Ahead er et privat selskap hjemmehørende i Newcastle i England. Det er den største jernbaneaktøren i Storbritannia og den største bussaktøren i London.

– Alle tre som leverte anbud, hadde svært gode tilbud, kvalitet skulle telle 60 prosent og pris 40 prosent. Men det var marginale forskjeller på kvaliteten som ble tilbudt. Til slutt var det pris som ble avgjørende, sa jernbanedirektør Kirsti Slotsvik på en pressekonferanse onsdag.

Selskapet vil få et vederlag på 1,5 milliarder kroner over ti år.

Trafikkavtalen varer fra desember 2019 til desember 2027, med mulighet for forlengelse i to år.

Skuffet NSB

NSB gratulerer den britiske konkurrenten.

– Vi gratulerer Go-Ahead og ønsker dem lykke til, sier NSB-direktør Arne Fosen etter at det britiske selskapet vant kontrakten om Sørlandsbanen.

Han innrømmer at han er skuffet over å ikke gå helt til topps, men mener konkurransen har gjort NSB godt. Det statlige selskapet vil nå gå grundig gjennom begrunnelsen fra Jernbanedirektoratet.

– Fram til ny operatør er på plass skal vi sørge for at de reiser med oss hver dag får det tilbudet vi har lovet dem, understreker Fosen, som er konserndirektør for NSB persontog.

NSB lover å etablere et godt samarbeid med Go-Ahead for å få til en smidig overgang for kunder og medarbeidere.

Kommentarer til denne saken