Bygger sin barndoms pram

STOLT: Solodden Thorsen har gjort mesteparten av arbeidet i garasjen til den gamle brannstasjonen på Trekta. ALLE FOTO: MARIUS MORGAN HAUGEN

STOLT: Solodden Thorsen har gjort mesteparten av arbeidet i garasjen til den gamle brannstasjonen på Trekta. ALLE FOTO: MARIUS MORGAN HAUGEN

I halvannet år har Tone Solodden Thorsen arbeidet flittig med å bygge sin første trebåt. Om få uker blir båten sjøsatt og hennes store drøm går i oppfyllelse.

DEL

– Det blir veldig stort når prammen skal sjøsettes. Da tror jeg nok at champagnen kommer frem, ler Solodden Thorsen.

Vil forevige barndomsminnene

I garasjen til den gamle brannstasjonen på Trekta holder et havvannets års prosjekt, og en enda lengre drøm på å gå i oppfyllelse.

– Jeg har bodd mer på vann enn på land, spøker Solodden Thorsen, som forklarer at hun alltid har vært glad i sjøen, mens hun drar ut prammen på 12 fot fra den smale garasjen midt i sentrum av Risør.

Solodden Thorsens far var i sine yngre dager trebåtbygger i Risør og Lyngør, hvor hun mener at han er inspirasjonen bak hennes eget pramprosjekt.

– Faren min var båtbygger her i Risør og i Lyngøy da han var yngre. Han fant en hullete pram i Sild som han restaurerte. Mine søsken og jeg har herja mye i den i vår barndom.

Solodden Thorsen forteller at det er knyttet mange gode opplevelser og barndomsminner til nettopp denne prammen. Som en måte å forevige prammen på ønsket hun derfor å begi seg ut den tidkrevende oppgaven med å bygge en kopi av farens trebåt.

– Jeg har tatt mål av den gamle og forstørret den med to fot. Den er nok litt bredere enn hva den gamle var.

Prammen har hun navngitt «Knuppen II», etter sin forgjenger.

– Jeg tror han hadde vært stolt, smiler hun.

Førstereis som båtbygger

Solodden Thorsen sier hun har hatt stor glede av å være med på det årlige båtbyggerkurset på Moen. Der har hun tilegnet seg mer kunnskap om trebåtbyggerfaget mens hun for første gang har prøvd seg på den tradisjonsrike kunsten.

– Jeg må ha fått med meg noe da jeg surra rundt beina til faren min som ung, mens han arbeidet med båt, sier hun og forteller videre at hun har stor respekt for trebåtbyggere og det tidkrevende arbeidet som ligger bak. I tillegg synes hun det er inspirerende at såpass mange deler en felles interesse for båtbygging i Risør.

Selv om hun dog sier det har vært langtekkelig prosjekt, mener hun at tålmodighet og gleden av å lære seg nye ting i stor grad er hemmeligheten bak et såpass møysommelig arbeid. Samt tror hun at hennes fortid som gullsmed har hjulpet henne på veien med den detaljorienterte jobben.

– Jeg er nok verdensmester i tålmodighet, spøker hun.

– Jeg hater å spørre om hjelp, jeg vil helst finne ut av ting selv. På båtens navneskilt kunne jeg ha spurt noen om å frese ut bokstavene for meg, men jeg bestemte meg heller for å gjøre det selv.

Mens AAB snakker med trebåtbyggeren utenfor garasjen i Kirkegata dukker det til stadighet opp forbipasserende som stopper opp og uttrykker stor entusiasme for den, snart sjøklare prammen.

– Jeg får veldig mange positive tilbakemeldinger når jeg står ute i gata og pusser på båten, det virker som at folk synes det er gøy. Jeg synes det er kjempekoselig.

Skal sjøsettes til St. Hans

Solodden Thorsen er i dag få uker unna å få sjøsatt og har late dager i solen til lyden av måkeskrik og bølgeskvulp i sikte. Hennes plan er å få sjøsatt «Knuppen II» til St. Hans.

– Nå gjenstår bare å sette på plass tollepinner, tiljer og kjøl. Og så må den mettes med olje i en måned, før jeg kan lakke og sette på grunnstoff. Det har vært en prosess som har tatt lang tid, men må begynner jeg å se enden på det.

Tror du at du vil fortsette med å bygge trebåter?

– Jeg må nok ha en liten pause etter å ha jobbet med denne i halvannet år, men det er ikke utenkelig. Jeg har ikke blitt noe lei underveis, avslutter hun.

Artikkeltags