Den viktige søndagen

Viktig formål: Kvinner er målgruppe for TV-aksjonen i år.

Viktig formål: Kvinner er målgruppe for TV-aksjonen i år. Foto:

Av

Hvert år kommer oktober-søndagen – ofte med kaldt regn og løvfall – som minner oss om at verden er mye større enn vår egen kommune og at våre egne problemer blekner i forhold til det mange andre sliter med. Søndag er det TV-aksjon igjen.

DEL

MeningerSøndag kommer bøssebærerne på dørene og folk kan også gi penger på mange digitale plattformer. Det mobiliseres både blant barn og voksne og det er fantastisk å se innsatsen rundt det store høstmarkedet på Risør Barneskole der hele inntekten går til TV-aksjonen. Skolen fikk inn 83.834 kroner på en heller våt og grå ettermiddag. Pengene bidrar solid til et godt innsamlingsresultat fra Risør.

TV-aksjonen i år samler inn penger til et svært viktig formål. Det er organisasjonen CARE som skal bruke pengene til utviklingsprosjekter for kvinner i land der kvinner utgjør et stort potensial for utviklingen, men ikke alltid slipper til med sine ideer og sin virkekraft. CARE vil støtte kvinnelige etablerere, arbeide mot vold mot kvinner og støtter kvinners kamp for å bli hørt. For meg setter det vår lokale valgkamp og påbegynte budsjettbehandling i et interessant perspektiv. Det er lett å bli problemorienterte og kanskje glemme hvor enormt godt og trygt vi har det i Risør og Norge sammenlignet med en stor del av resten av verden. Ikke minst gjelder det sammenlignet med fattige land som enten har vært eller er preget av krig og konflikt.

TV-aksjonen har to viktige formål. Den skal samle inn penger, men for meg er det nesten like viktig at vi lærer mer om hvordan mennesker i andre deler av verden har det. Og at vi av og til ser våre egne liv og våre egne lokalsamfunn i et internasjonalt perspektiv.

Jeg har selv arbeidet med internasjonale utviklingsprosjekter i mange år før jeg ble ordfører. Det er et langsiktig arbeid der vi som støttespillere må bygge opp om varige løsninger for utvikling, som bedre helse, utdanning og arbeidsplasser. Min erfaring sier at det alltid er lurt å lytte til og støtter kvinnene. De viser ansvar og måtehold, begynner ofte forsiktig og i det små og trekker gjerne i gang gode grupper som liker å arbeide sammen. Dessverre får ikke mange kvinner de mulighetene de burde ha. Kvinner er også spesielt sårbare i land med krig og konflikt. Derfor er søndagens TV-aksjon så viktig. Kvinner får ofte mye ut av lite og trenger spesiell oppmerksomhet for å skape en positiv utvikling.

TV-aksjonen NRK 2019 går til CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

I utviklingsland er, i følge CARE, kun en av ti landeiere kvinner. 104 land har lover som forbyr kvinner å ta enkelte jobber. Med årets TV-aksjon skal vi gjøre noe med dette, slik at kvinner får mulighet til å skape et bedre liv for seg selv og sin familie. CARE skal gi minst 400.000 kvinner mulighet til å starte egen bedrift, få egen inntekt, starte egne spare- og lånegrupper, og få en stemme i politikken og i lokalsamfunnet. Når vi gir kvinner disse mulighetene gir det ringvirkninger for 1,5 millioner mennesker i noen av verdens fattigste land. Kvinner gir tilbake til familien og lokalsamfunnet. Likestilling er ikke bare viktig for kvinnen selv, men også for å redusere fattigdom lokalt og nasjonalt.

TV-aksjonsmidlene går til CAREs arbeid i ni land: Niger, Mali, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.

Risør har tradisjon med å samle inn mye penger til TV-aksjonene. Jeg håper på den samme rausheten og entusiasmen også i år.

Artikkeltags