Hvem skal gjøre jobben til Bjørn?

TOMROM?: Bjørn Kolmannskog brenner for det rusforebyggende arbeidet i Politiet. Hvem skal ta seg av dette når han går av med pensjon, spør ansvarlig redaktør i Aust Agder Blad, Linda Helgesen Aslaksen.

TOMROM?: Bjørn Kolmannskog brenner for det rusforebyggende arbeidet i Politiet. Hvem skal ta seg av dette når han går av med pensjon, spør ansvarlig redaktør i Aust Agder Blad, Linda Helgesen Aslaksen.

Artikkelen er over 5 år gammel

For Bjørn Kolmannskog er en sånn som kan få politimester Bastian til å blekne.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lørdag kunne du lese at politimann Bjørn Kolmannskog går inn i sitt siste år i Agder-politiet før han når politiets pensjonsalder. I forrige uke signerte han trolig sin siste kontrakt med Risør-russen i det såkalte «Bry deg»-prosjektet. Dette er et samarbeid mellom den lokale bedriften IMS, politiet og skoleelevene på Hønseheia, som går ut på at russen lover å ikke kjøre i påvirket tilstand, ikke bruke narkotika og bry seg om hverandre. IMS deler ut 100 000 kroner i bidrag til russen mot at de signerer kontraktene. Halvparten av pengene blir utbetalt nå, resten når russetiden er over og kontraktene overholdt.

Dette har vært Bjørn Kolmannskogs hjertebarn. Som politimann brenner han intenst for det forebyggende arbeidet. Han mener politiet har en mulighet til å spille en viktig og i mange tilfeller avgjørende rolle i å hindre unge mennesker i å ende som rusavhengige. Han viser til svært talende fakta: "Hvis en enkelt 13-åring havner på skråplanet og ikke blir hentet inn igjen, vil det i det lange løp koste samfunnet 13 millioner kroner", sier han til AABs vikarjournalist Ove Espe.

Å satse på forebygging er med andre ord meget god samfunnsøkonomi.

Jeg har selv sett foredragene til Bjørn Kolmannskog flere ganger, og én ting er sikkert: De gjør inntrykk. Han er personlig engasjert, han er troverdig og han snakker med en naturlig myndighet og autoritet. Han vet hva han snakker om. Han inngir respekt. Både lærere, foreldre, helsepersonell og andre voksne kan være gode rollemodeller og bidra med viktig informasjon og oppfølging - men å lytte til en politimann om et tema som dette har en helt annen effekt og virkning.

LES OGSÅ: Tilgivelse i lokalsamfunnet

Bjørn Kolmannskog er en sånn som kan få «Politimester Bastian» i Hakkebakkeskogen til å blekne. I intervjuet med AAB forteller han at han får telefoner fra unge med utfordringer i både helger og i ferier, og at han bare «må ta telefonen», i tilfelle han kan bidra med noe. Jevnlig blir han stoppet på gata av folk som vil takke ham for at han hjalp dem gjennom en kritisk periode av livet sitt. Det gjør kampen verdt det, for Bjørn.

For det er ikke alle i hans yrke som synes det forebyggende arbeidet er like viktig. Politiet har mange oppgaver, og langt fra ubegrenset med ressurser. Kolmannskog frykter for det forebyggende arbeidet i vårt distrikt.

Jeg har stor respekt for den betydelige innsatsen Kolmannskog har lagt ned for ungdom og mot den mørke avgrunnen som rusavhenighet kan være. Jeg deler hans bekymring.

Hvem skal ta dette ansvar for det forebyggende arbeidet fremover? Satser vi nok på det? Eller forsvinner mye når ildsjeler som Bjørn Kolmannskog går av med pensjon?

FLERE "REDAKTØREN MENER":

-Det var en a-ha-opplevelse

-Det ligger makt i hver kneippkrone

For det er ikke alle i hans yrke som synes det forebyggende arbeidet er like viktig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken