Ut for å tenne bål? Ta hensyn til dette


Et lite bål kan sørge for store skader nå som det et er tørt i skog og mark. Det er gult farevarsel for gress- og lyngbrannfare i vårt distrikt denne uka.

Et lite bål kan sørge for store skader nå som det et er tørt i skog og mark. Det er gult farevarsel for gress- og lyngbrannfare i vårt distrikt denne uka. Foto:

Det er gult farevarsel for gress- og lyngbrannfare, sier meteorologene.

DEL

Det er ikke før 15. april det generelle bålforbudt trer i kraft, og mange benytter nå dagene til turer i skog og mark - gjerne med å samle seg ved et bål.

Meteorologisk institutt har denne uka sendt ut et gult farevarsel for vårt distrikt, for gress- og lyngbrannfare. Lite snø i vinter er én av årsakene, forklarer meteorolog Martin Granerød.

– Når det kom såpass lite snø som det gjorde denne vinteren, tørker vegetasjonen på bakken fort opp nå. I tillegg er det endel vind for tiden, noe som er med på å øke brannfaren. Det er årsaken til det gule farevarselet.

Det er med andre ord ikke et forbud, understreker Granerød, men ber likevel folk se an sted for bål, og ikke gå fra et bål som ikke er slukket.

– Det betyr rett og slett at man må vise hensyn med tanke på hvor man tenner opp et bål. Når man forlater plassen bør man også sørge for at bålet er skikkelig slukket. Går man fra glør nå, kan vinden fort bidra til at vegetasjonen rundt kan ta fyr, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken