Fra isbreer til trebåter

Ulli Neumann er utdannet glasilog og  statdig på reisefot i isødet for å gjennomføre målinger av ymse slag. Lysten til å lære seg et handverk har imildertid vært der hele tiden. Ved Risør Trebåtbyggeri  holder han for tiden på med svenneprøven,  nemlig en slepejolle som blir 2,40 lang og 1,10 m. bred.

Ulli Neumann er utdannet glasilog og statdig på reisefot i isødet for å gjennomføre målinger av ymse slag. Lysten til å lære seg et handverk har imildertid vært der hele tiden. Ved Risør Trebåtbyggeri holder han for tiden på med svenneprøven, nemlig en slepejolle som blir 2,40 lang og 1,10 m. bred.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Det  er ikke mange av dem på landsbasis, og  det hører så absolutt til sjeldenhetene at  svenneprøven avlegges i en alder av 36 år. Når svennen attpåtil har en akademisk bakgrunn, som breforsker, sier det seg selv at  nysgjerrigheten vekkes!

Vi skriver om Ulli Neumann som i disse dager jobber iherdig på en åtte fot lang slepejolle i Risør Trebåtbyggeri. I neste uke skal prøvenemda for trebåtbyggerfaget avgjøre om  fagprøven blir godkjent.

Hatt en drøm

Breforskeren kom til Risør for tre og et halvt år siden, ene og alene for å gå læretiden i  Risør Trebåtbyggeri.

–Jeg hadde ikke hørt om Risør, men  kjente begrepet Sørlandet, sier han. Ulli kommer fra Tyskland og forteller at  selv om det var breforsker han utdannet seg  som, har han i alle år hatt en drøm om å lære seg  et  handverksfag som hadde noe med tre å gjøre.

–Jeg prøvde å komme i lære som møbelsnekker og søkte både hos snekkerbedrifter og på ulike verft i Tyskland, men muligheten for å komme i lære fikk jeg først da jeg kom til Risør, forteller han. At det da ble som trebåtbygger og ikke møbelsnekker er han bare glad for. Han forteller at det er utrolig tilfredsstillende å se en båt vokse ut fra materialene han behandler.

Noen år siden sist

Daglig leder ved Risør Trebåtbyggeri, Ole Jacob Broch, kan fortelle at  bedriften i Buvika har lang erfaring med  lærlinger som avlegger svenneprøve i trebåtbyggerfaget. Dette til tross for at etterspørselen etter nye trebåter har sunket betydelig.

–Nå er det riktignok gått noen år siden sist  fagprøven ble avlagt  her ute. Den siste var  Andreas Sommerfelt og det er fire år siden. Etter at Ulli  har avlagt sin fagprøve  har vi imidlertid en ny mann som står for tur til å starte på svenneprøven. Det er nederlandske Iver Booman, opplyser Broch.

Daglig leder for trebåtbyggeriet har i alle år vært opptatt av at faget holdes i hevd  av håndverkere med fagbrev. At dette har bydd på en del utfordringer, ikke minstnår det gjelder hvordan utdannelsen skulle tilrettelegges, legger han ikke skjul på.

–Etter min mening sørget  Reform 94 på mange måter  for å ødelegge  yrkesfagutdannelsen, sier han.

God oppfølging

Men om yrkesutdannelsen har fått svi på grunn av reformene er det liten tvil om at  lærlingene som har funnet veien til Risør Trebåtbyggeri har fått god oppfølging av bedriftens ambisiøse fagfolk. Både praktisk og teoretisk. Dette til tross, Broch hadde gjerne sett at samfunnet hadde innsett at  alle ungdommer ikke nødvendigvis må presses til å ta en akademisk utdannelse.

Mister muligheten

–Fagarbeideren høster kanskje stor respekt i samfunnet, men yrkesfageleven gjør ikke det i norsk utdanning, sier han. Han viser i den forbindelse til at verken kommune, fylke eller stat er pålagt å sørge for lærlingeplass til alle. Noe som får som konsekvens av  mange  mister muligheten til å gjennomføre en utdannelse i yrkesfaglig retning.

Artikkeltags