Vaksinasjonsprogrammet: For få 9-åringer vaksinert mot meslinger i Risør

I Risør er for få 9-åringer vaksinert mot meslinger.
– Jeg vil understreke at vi på det sterkeste anbefaler rådene fra FHI og at man følger barnevaksinasjonsprogrammet, sier kommunelege Hans Tomter.

I Risør er for få 9-åringer vaksinert mot meslinger. – Jeg vil understreke at vi på det sterkeste anbefaler rådene fra FHI og at man følger barnevaksinasjonsprogrammet, sier kommunelege Hans Tomter. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Meslinger har smittet mer enn 80 000 europeere det siste året. For å forhindre utbrudd av meslinger, må 95% av befolkningen være vaksinert. Blant niåringer i Risør, er tallet på vaksinerte for lavt.

DEL

I Norge er all vaksinasjon frivillig. Når vi får vaksiner aktiviseres immunapparatet uten at vi blir syke. Slik kan noen av de farlige smittsomme sykdommene forebygges på en enkel og effektiv måte.

Det anbefalte vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom i Norge om­fatter vaksiner mot 12 forskjellige sykdommer: rotavirus, difteri, stivkram­pe, kikhoste, poliomyelitt, infeksjon med Haemophilus influenzae type b (Hib), hepatitt B, pneumokokksykdom, meslinger, kusma, røde hunder og humant papillomavirus (HPV) som kan forårsake livmorhalskreft og andre former for kreft som skyldes HPV.

Flokkimmunitet

I Europa ble mer enn 80.000 personer smittet med meslinger i 2018. Det er en tredobling fra året før og 15 ganger så mange som i 2016, ifølge WHO. Meslinger er vår alvorligste barnesykdom.

Hvert år dør 120 000 av sykdommen globalt, de fleste av dem barn. Meslingutbrudd med dødelig utgang forekommer også i vår del av verden, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI). For å hindre utbrudd av sykdommen, også kjent som flokkimmunitet, er man avhengig av at 95 prosent av befolkningen er vaksinert mot sykdommen. Her til lands er tallet på meslingutbrudd lavt. Så langt er ni personer smittet i Norge i 2019, de fleste etter besøk i utlandet.

For lavt i Risør

I følge en fersk analyse fra FHI, er altså dekningsgraden blant 9-åringer i Risør kommune for lav. Tallene fra Risør viser at 88,7 av niåringene i kommunen er vaksinert mot meslinger. Fra Gjerstad og Tvedestrand viser tallene henholdsvis 95,8 og 93,6 prosent i samme aldersgruppe.

Årsaken kan være sammensatt, sier kommunelege Hans Tomter:

– Det kan for eksempel være bosatte flyktninger som ikke har rukket å bli vaksinert. Eller det kan være foreldre som ikke ønsker å vaksinere barna sine.

Det siste punktet er noe Tomter ser alvorlig på:

– Vaksineskepsis lever jo fremdeles, dessverre. Jeg vil understreke at vi på det sterkeste anbefaler rådene fra FHI og at man følger barnevaksinasjonsprogrammet.

Tallene fra Risør gjør at helsetjenesten nå vil se på hvordan man kan øke dekningsgraden blant niåringer i kommunene, sier Tomter:

– Det vil vi selvfølgelig se på, i samråd med helsesykepleierne våre. Ingenting har redusert uhelse så mye som vaksinasjonsprogrammet vårt, og vi vil jobbe for høyest mulig dekning i befolkningen. Dette er det viktigste enkelttiltaket man kan gjøre for å forebygge infeksjoner som meslinger, både for seg selv og samfunnet rundt oss. Jeg ønsker at tallet var høyere for denne aldersgruppen i Risør, sier Tomter.

Norge på topp

De fleste barn og unge får de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet. Reell vaksineskepsis utgjør bare en liten del av dem som ikke tar dem.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder andelen barn som er vaksinert gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Det er ikke noe som tyder på at oppslutningen er fallende de siste årene.

– De aller fleste barn og unge i Norge får de vaksinene som er anbefalt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Det gjøres en formidabel innsats av helsesykepleierne i kommunene over hele landet, noe vi tror er mye av forklaringen på de gode tallene, sier seniorrådgiver Evy Dvergsdal ved Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK, til NTB.

Dekningen er stabilt høy for alle de seks årskullene som er med i årets statistikk. Den første dosen med vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder gis vanligvis ved 15 måneders alder. Tall fra vaksinasjonsregisteret viser at 96 prosent av barna har fått første dose når de fyller to år.

– Flere europeiske land har økende forekomst av meslinger. Den høye vaksinasjonsdekningen i Norge gjør at det er liten risiko for større utbrudd med meslinger her til lands, selv om vi også ser enkelttilfeller her, sier overlege Øystein Riise ved Folkehelseinstituttet.

Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør reell vaksineskepsis bare en liten del av gruppen som ikke er registrert som vaksinerte.

– Det er først og fremst tekniske problemer, at folkeregisterdata ikke er oppdatert og at etterregistrering mangler som er de viktigste forklaringene på at barn framstår som uvaksinert i SYSVAK. I tillegg kommer de barna som av medisinske grunner ikke kan få enkelte vaksiner, sier Evy Dvergsdal.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken