– Samtaler om nytt Ap-samarbeid

Bildetekst
Bildetekst

Bildetekst Bildetekst Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det avslører leder av Senterpartiet i Gjerstad. Inger Løite legger heller ikke skjul på at Arbeiderpartiet ønsker å fortsette samarbeidet.

DEL

De borgerlige partiene i Gjerstad inviterte i et innlegg i lørdagens Aust-Agder Blad Senterpartiet til en forpliktende avtale om å bli en del av en konstellasjon med Høyre, Fremskrittspartiet, Gjerstad Kristelige Folkeparti og Venstre.

– Vi ber Gjerstad Senterparti om en tilbakemelding innen 30. juni, slik at forutsetningene er klare når valgkampinnspurten tar til etter sommferien, skriver de borgerlige partiene i innlegget, signert lederne Håkon Helgesen (H), Tone Elisabeth Sølvberg (Frp), Tormod Sødal (KrF) og Kai Ove Sandåker (V).

Leder av Senterpartiet i Gjerstad, Odvar Voie Eikeland, er litt overrasket over formen invitasjonen kommer i.

– De gjentar noe av det de har sagt før, men jeg synes det er rart at ikke det blir sendt et brev direkte til oss; at dette leser vi først i avisa, sier han.

Skal diskuteres

– Jeg konstaterer at Senterpartiet er viktig for at de skal oppnå politisk makt, fortsetter Eikeland, som sier at invitasjonen tas opp på medlemsmøte i neste uke.

Enn så lenge er han ikke så opptatt av hvilke konstellasjoner det skal være til høstens valg.

– For Senterpartiet er det viktig å gjøre en god jobb som parti. Det er vårt utgangspunkt. Vi har ikke så stort fokus på person, men vi vil ha en positiv innflytelse på byga vår, sier han.

– For oss er det vanskelig å si noe om et samarbeid før vi engang har lest hva de forskjellige skriver i partiprogrammene sine. Det er dumt å låse oss, mener Eikeland.

– Muntlig forståelse

– Men dere har ikke noe avtale med Arbeiderpartiet om et nytt samarbeid utover den inneværende fireårsperioden?

– Det er ikke inngått noen avtale, men det har vært snakk om en muntlig avtale. Mer kan jeg ikke si, men jeg tror det er en muntlig forståelse, avslører Odvar Voie Eikeland.

Når Aust-Agder Blad spør ordfører og førstekandidat for Gjerstad Senterparti, Kjell Trygve Grunnsvoll, sier han at det ikke er noen avtale med Arbeiderpartiet.

– Vi må evaluere perioden vi har hatt med Arbeiderpartiet, og vi skal diskutere invitasjonen fra de borgerlige på medlemsmøtet, sier Grunnsvoll, som ikke ønsker å kommentere mer rundt utspillet fra de fire borgerlige partiene i bygda.

Vil samarbeide med Sp

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Inger Løite svarer kontant «nei» på om det er noen muntlig eller skriftlig avtale med Senterpartiet.

– Vi vil samarbeide med dem vi får best gjennomslag for vår politikk, sier Løite.

– Vi er fornøyde med samarbeidet med Senterpartiet de fire siste årene, og vi håper det kan fortsette, legger hun til.

– Hva synes du om de borgerlige partienes invitasjon?

– Jeg synes det er litt spesielt at det skal være avklart på forhånd, svarer Løite, uten at hun ønsker å utdype hvorfor.

– Men ønsker ikke dere – på samme måte som de borgerlige – å vite hvor dere har Sp?

– Vi håper og tror Senterpartiet er fornøyd med samarbeidet, sier hun.

«Udemokratisk»

I lørdagens innlegg mener de borgerlige partiene at dagens 11-10-flertall er «udemokratisk». Det er verken Eikeland, Grunnsvoll eller Løite enig i.

– Det er sikkert frustrerende å sitte i en mindretallsgruppe, svarer Eikeland på utspillet.

– Jeg skjønner ikke logikken i det. Arbeiderpartiet har som Gjerstads største parti sittet i opposisjon i tjue år. Er ikke det også udemokratisk da? spør Løite retorisk.

Artikkeltags