Gå til sidens hovedinnhold

Nye regler for båtfolk

Artikkelen er over 11 år gammel

Er du født etter 1. januar 1980, og skal føre fritidsbåt med lengde over 8 meter eller som har motor med effekt mer enn 25 HK, må du fra førstkommende lørdag ha båtførerbevis for å kjøre båten.

Er du født etter 1. mai 1980, og skal føre fritidsbåt med lengde over 8 meter eller som har motor med effekt mer enn 25 HK, må du fra førstkommende lørdag ha båtførerbevis for å kjøre båten.

Årets båtsesong er begynt. Det er allerede registrert to ulykker med båter som er kjørt på land, i den ene omkom to personer, i den andre ble en mann hardt skadd. Nå frykter man en ny ulykkessesong på sjøen. Samtidig synes det som om interessen for å ta båtførerprøven er avtakende.

Obligatorisk

Fra flere hold foreslås det at båtførerprøven burde være obligatorisk ved kjøp av ny båt. Finansnæringens Fellesorganisasjon melder at utbetalinger knyttet til båtulykker har hatt en dramatisk økning fra 2008 til 2009. Utbetalingene økte med nesten 40 millioner til 451 millioner kroner.

Dæsj alkohol

I Sjøfartsdirektoratet tror man det økte skadeomfanget skyldes flere uerfarne båtførere med store båter, høy hastighet og lav kunnskap. Dette kombinert med, i mange tilfellene, en dæsj alkohol, er ofte årsaken.

Færre tar prøven

Tall fra Norsk Test, som utsteder båtførerbevisene i Norge, viser samtidig at færre har gjennomført båtførerprøven etter at det ble besluttet å kreve båtførerbevis for en rekke båtførere.

Dette skjer samtidig med at forsikringsselskapene lover lavere forsikringspremier for dem som har båtførerbeviset.

Mister retten

Samtidig presiseres det i regelverket at selv om du ikke er pliktig til å ta båtførerprøven, med andre ord at du er født før 1. januar 1980, kan du miste retten til å føre båt. Dersom den retten forsvinner, må du, uansett alder, rett og slett ta båtførerprøven i ettertid dersom du i det hele tatt skal få lov til å føre båt igjen.

Retten til å føre båt kan du også miste dersom du kjører uaktsomt og forårsaker betydelig skade på personer eller omgivelser.

Ikke hjelper

Et annet forhold som mange kanskje ikke er klar over, er at du kan miste retten til å føre båt dersom du ikke hjelper andre som er kommet i en nødssituasjon etter en båtkollisjon.

Ansvarlig

Som du på landjorda står ansvarlig for den du låner bilen til, gjelder tilsvarende også for båt. dersom du låner bort båten til en som ikke har kvalifikasjoner til å føre båten, kan du miste førerretten i inntil ett år.

Nye instrukser

Risørpolitiet venter nå på nye instrukser om hvordan det skal forholde seg til det nye regelverket. Steinar Ryvind steinar.ryvind@austagderblad.no