- Jeg blir litt overraska om vi får til et skifte

Dag Jørgen Hveem (t.v) er ordførerkandidat ved dagens valg og representerer Venstre. Til høyre står Petter Emil Gundersen som er varaordførerkandidat i samarbeidet.

Dag Jørgen Hveem (t.v) er ordførerkandidat ved dagens valg og representerer Venstre. Til høyre står Petter Emil Gundersen som er varaordførerkandidat i samarbeidet.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Allerede klokken åtte var det godt med folk og god stemning på valgvaken til Venstre og Høyre på Brygga i Risør.

Varaordførerkandidat Petter Emil Gundersen fra Høyre sitter i et hjørne, litt for seg selv, og studerer valghistorikk.

-Jeg driver å ser på hvordan partiene har gjort det, de fem siste åra, sier han, med nesa ned i tabellene.

- Jeg ser jo blant annet at Arbeiderpartiet gjorde et voldsomt godt valg sist. Spørsmålet er om de gjør det nå også. Jeg tror kanskje det, sier han.

Er du nervøs nå?

- Ja. Jeg var egentlig ikke det tidligere i dag, men klokken seks i kveld, men da slo det meg. Nå er det snart over, smiler han.

Blir overraska, men ikke sjokkert

Ordførerkandidat Dag Jørgen Hveem ankommer valgvaken litt over åtte, og er godt fornøyd med innsatsen opp til valgdagen. Nå er han mest spent.

-Jeg får si som så mange andre som er i min posisjon i dag, jeg er ikke så nervøs, men veldig spent, ler han.

Hveem syntes valgkampen har klart å gi velgerne tydelige valg, i tiden opp til valgdagen.

-Jeg syntes det egentlig har gått ganske bra. Vi har klart å få frem forskjellene mellom blokkene, og dermed blitt tydelige alternativer, sier han.

Alle politikerne i Risør går nå i blinde på hva som kommer til å skje, men Hveem er ikke helt trygg på egen seier.

-Jeg blir litt overrasket hvis vi klarer å få til et skifte. Risør har vært farget ganske rødt i mange år, og det er det folk vil ha, så jeg blir litt overraska om det snur, men ikke sjokkert.

God dialog med KrF

Nøkkelen til ordførerkjedet og tilhørende klubbe kan ligge i sentrumspartiene. De har Hveem og co allerede pratet litt med.

- Vi har hatt god dialog med KrF i valgkampen, og det har ikke Lill Jorunn Larsen selv sagt, at hun har snakket begge veier.

At KrF skal gå til Ap tror ikke Hveem noe på.

-Jeg håper at det til syvende og sist betyr at valget til KrF faller på oss, og at vi kan samarbeide, perioden igjennom. Jeg tror de får best gjennomslag for sin politikk med oss, og det vil forundre meg veldig om de ikke faller ned på høyresiden, sier han.

-Jeg tror KrF kan få bedre gjennomslag for sin politikk som et av fire, noenlunde jevnstore, enn ett ved siden av et veldig stort, som Arbeiderpartiet, sier han.

Hugget i stein?

-Er ordførerkabalen mellom Venstre og Høyre hugget i stein, skulle man trenge hjelp fra andre partier for å ta makta?

- Det som er realistisk for oss er de tre partiene, Venstre, Høyre og Frp, samt KrF. Det grunnleggende for oss, er det vi har gått til valg på. Hvis det skal være noe alternativ til det, for eksempel en varaordfører fra KrF, så må det komme som et initiativ fra Høyre, sier han.

Men noe samarbeid med Sp om de viktige posisjonene, det kommer ikke på tale.

- Jeg tror det blir problematisk om Sp skulle komme inn et slikt samarbeid, og Viktor Hauge skulle kreve varaordførerjobben. Da blir det ikke med meg som ordfører, sier Hveem.

Nå, frem til resultatene kommer, skal partiene hygge seg på Brygga. Men bare koseprat blir det ikke.

-Vi skal hygge oss og ha det fint i lag, men vi må også snakke litt sammen om eventualiteter som kan dukke opp, skulle det bli forhandlinger, avslutter han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken