Gå til sidens hovedinnhold

– Alle som har et eller annet våpen liggende bør levere det inn

Politiet har fått inn ti-tolv våpen så langt i våpenamnestiet:

Artikkelen er over 4 år gammel

Politistasjonssjef Odd Holum understreker at også ulvolige våpen kan leveres inn – uten å risikere straff.

Fra 1. mars til 31. mai kan man levere inn ulovlige skytevåpen og ammunisjon til politiet uten å risikere straff.

– Vi har behandlet ti-tolv våpen i løpet av mars, sier politistasjonssjef ved Risør politistasjon Odd Holum.

Flere alternativer

Har man uregistrerte våpen har man flere alternativer. Man kan søke om å beholde våpenet, søke om å få en midlertidig tillatelse og registrert våpenet slik at det kan selges videre, søke om å få gjøre våpenet varig ubrukbart (plombert) og slik kunne beholde det eller levere våpenet inn for destruksjon.

– Seks-syv av våpnene har blitt levert inn og en del har blitt omregistrerte. Det kan være at eieren er død og så vil de registrere våpenet over på en ny eier. Noen registrerer også hagler som ikke har vært registrerte tidligere. Hagler man har eid før 1990 er ikke registreringspliktige, men noen ønsker å gjøre det likevel, sier Holum.

Les også

– Vi har ikke iverksatt drapsetterforskning

Mange grunner

Han forteller at de som har vært innom for å registrere hagler har vært i alderen over 70 år, mens han ikke har sett noen utpreget aldersgruppe blant dem som har levert inn våpen.

– Det er mange grunner til at folk velger å levere inn våpen. Det kan være folk som driver med jakt og da er det begrenset hvor mange våpen man kan ha, så det kan spille inn. Noen våpen er gamle og i dårlig forfatning.

Blant våpnene som er levert inn er det stort sett rifler. Resten har vært hagler. Det er ikke levert inn noen håndvåpen i Risør eller Gjerstad.

Les også

Pengeløs og alene troppet mannen opp på stasjonen

 

– Man kan søke om å registrere rifler som ikke har vært registrerte. Vi ser fortsatt at når folk rydder på loftet så dukker det opp våpen fra krigen som har vært gjemt vekk og glemt og som ikke er registrerte.

Kan være anonym

– Alle som har et eller annet våpen liggende som ikke er registrert bør levere det inn. Man kan beholde det, men da må det registreres. Det ligger i våpenamnestiet at man kan levere inn våpen uten noen spørsmål, og man kan levere dem anonymt. Det betyr at også ulovlige våpen kan leveres inn uten at man risikerer straff for det, sier Holum, og legger til at det ikke har blitt levert inn noen ulovlige våpen på politistasjonen i Risør.

– Hvis du har en pistol eller en rifle liggende etter bestefar fra krigen er det per definisjon ulovlig, men når jeg sier ulovlig tenker jeg på våpen som er stjålet eller den type ting, sier han.

Kommentarer til denne saken