I morgen kan Risør få tidenes regnfall

Artikkelen er over 3 år gammel

Aust-Agder og Telemark kan onsdag få rundjuling av værgudene. Meteorologisk institutt rykker ut OBS-varsel og sier at det kan bli et uvær for rekordbøkene.

DEL

I skrivende stund har meteorologisk institutt (MET) sin værtjeneste, yr.no, meldt at det kan komme nesten 50 mm med regn i Risør. Skjer det blir det ny junirekord.

- Det er Aust-Agder og Telemark som får den meste nedbøren på onsdag. Vi estimerer at det vil komme store mengder i kystnære strøk, og faktisk enda mer litt lengre inn i landet, sier vakthavende meteorolog hos MET.

- Kan bli ny juni-rekord

Klimavakta hos samme institusjon forteller at regnfallet kan bli et for historiebøkene.

- Den største nedbørsummen som har vært registrert i juni for Risørs del er 47,3 mm. Den kom 22. juni 2013. Kommer det mer enn dette på onsdag vil det bli ny juni-rekord for Risør, sier forsker på klimatjenesten til MET, Reidun G. Skaland.

- Pass på biler og campingvogner

Forsikringsselskapet If er så bekymret for uværet at de har sendt ut en egen pressemelding der de ber folk ta forholdsregler.

Forsikringsselskapet mener de store nedbørsmengdene kan skape størst problemer i byer og tettbygde strøk. Grunnen er at såkalt overvann vil trenge inn i kjellere og skape kaos på veier og parkeringsplasser, der det kan samle seg store mengder vann. Det er også sannsynlig at avløpsnettene mange steder vil ha problemer med å ta unna alt overflatevannet.

- Hvis du tror at din bedrift eller ditt hjem kan være utsatt, flytt gjenstander og møbler oppover i etasjene allerede nå. Pass også på at biler og campingvogner står på et sted hvor de er trygge for overvann og eventuell flom i småbekker og -vassdrag. Se også til fritidsbåten hvis det begynner å regne kraftig, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

- Hold avløp og rister åpne og sørg for at vannet har fritt leide. Ikke nøl med å kontakte brannvesen eller teknisk etat i kommunen dersom du trenger krisehjelp med vannet, sier Berge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken