Ut av elendigheten med hjelp fra Risør

– ENORMT: Terje Holte Nilsen (nummer tre fra høyre) fra Risør sier at det er «enormt» hvordan den firivllige organisasjonen Gi Dem en Framtid har fått den balinesiske landsbyen Abang ut av «elendigheten» på. De tre siste årene har organisasjonen vært engasjert i landsbyen. Bildet er tatt i fjor sommer.

– ENORMT: Terje Holte Nilsen (nummer tre fra høyre) fra Risør sier at det er «enormt» hvordan den firivllige organisasjonen Gi Dem en Framtid har fått den balinesiske landsbyen Abang ut av «elendigheten» på. De tre siste årene har organisasjonen vært engasjert i landsbyen. Bildet er tatt i fjor sommer. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det startet med skepsis hos lokalbefolkningen, men nå er Risør et ord som går inn i historien til den lille balinesiske landsbyen Abang.

DEL

Det kan Terje Holte Nilsen fra Risør fortelle. Han er en av de frivillige kreftene i Gi Dem en Framtid, som jobber for at lokalbefolkningen på Bali i Indonesia skal få en bedre hverdag.

– Vi har vært aktive der en stund, men det er først de siste tre årene vi har vært seriøse. Det startet med direkte mat- og klærhjelp, sier Holte Nilsen.

Det var imidlertid bare starten.

– Med Risør-hjelp har det etter hvert blitt mulig en skole, hvor vi blant annet har kjøpt inn skolebøker og uniformer, forteller Terje Holte Nilsen.

– Det er også kjøpt inn vannpumper og bygget reservoar, som gjør det mulig å dyrke på større områder hele året. I tillegg er det nå tilrettelagt for å drive med oppdrettsfiske, fortsetter 48-åringen.

I landsbyen bor det om lag tusen mennesker fordelt på cirka 250 familier. De har selv vært aktive i arbeidet, der Gi Dem en Framtid har hjulpet til med materialer.

Enorm betydning

En betydelig del av pengene kommer fra mennesker i Risør.

– Selv ingen fra Abang noen gang har vært i Risør, er det et navn som har fått sin plass i Abangs historien, sier han.

– Hva har hjelpen som har kommet fra Risør betydd?

– Enormt mye. I dag er landsbyen fullstendig ute av elendigheten. Den har gjort egne investeringer, fått innlagt vann i alle husene og de har blant annet kjøpt seks kommersielle pumper, forteller Holte Nilsen.

I løpet av de siste tre årene har Abang forandret seg, skal vi tro Terje Holte Nilsen.

– Det er en litt isolert landsby og de var derfor skeptiske til oss i starten, men nå er det stor åpenhet og en helt annen energi i lokalbefolkningen, mener Risør-mannen.

Nytt mål

Utviklingen til Abang har faktisk vært så god at flere landsbyer kopierer programmet.

– Det er med gode resultater. De hjelper både seg selv og får hjelp fra vår landsby, sier Terje Holte Nilsen.

Abang har hatt en så stor utvikling at de nå har bedt Gi Dem en Fremtid om heller å hjelpe flere, nye landsbyer.

– Det er veldig stort, og vi har hele tiden snakket om at vi skal trekke oss ut etter hvert og hjelpe dem som har det verst, sier Holte Nilsen, som kan fortelle at Trunyan er neste mål.

– Det har stått på blokka lenge. Det er bare å søke opp på nettet for å forstå at det er en spesiell plass. Det er en isolert landsby med store behov og skepsisen er større enn i Abang. De har også en spesiell kultur og de er hva vi kaller etnisk balinesiske, sier Holte Nilsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken