Ga bort ni mål kremtomt

NÅ ER DET ÅPENT FOR ALLE: Det nye friluftsområdet på Vestlandsstykket er en gave fra grunneier Johan Hassel og broren Erik Hassel har gitt hundre tusen kroner til å ruste opp stedet. Landskapsarkitekt Johan Østengen har utarbeidet en skisse over tomten i samarbeid med kommunen og Hassel. Skogbruksjefen har også vært inne for å gi sine anbefalinger om felling og bevaring.

NÅ ER DET ÅPENT FOR ALLE: Det nye friluftsområdet på Vestlandsstykket er en gave fra grunneier Johan Hassel og broren Erik Hassel har gitt hundre tusen kroner til å ruste opp stedet. Landskapsarkitekt Johan Østengen har utarbeidet en skisse over tomten i samarbeid med kommunen og Hassel. Skogbruksjefen har også vært inne for å gi sine anbefalinger om felling og bevaring.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Eiendommen på Vestlandsstykket har vært i familien Hassels eie gjennom generasjoner. Nå har grunneier Johan Hassel gitt kremtomta på ni mål med utsikt over Sørfjorden til Risør kommune.

DEL

I 40 år har Johan Hassel eid tomta innerst på Vestlandsstykket, ytterst ut mot fjellknatten med utsikt over Sørfjorden og evig kveldssol.

Det har verken manglet interessenter eller forslag om hva tomta skulle brukes til, men Johan har stått på sitt og området har forblitt urørt.

«Pynte på brura»

– Det har ikke falt seg slik at han har bygd seg hus på tomten selv heller. Johan har et hus på Frydendal og bor selv i Oslo, forteller bror og en av de nærmeste naboene til det som nå er i ferd med å bli et spektakulært friluftsområde, Erik Hassel.

– Johan har bedt meg om å ta meg av dette, både kommunikasjonen med kommunen og det andre som måtte følge med, sier Erik, som har blitt en viktig del av friluftsprosjektet.

Erik kan fortelle at eiendommen tidligere hørte til Solheim gård og har fungert både som beite for kuer og som dyrket mark. De siste 20 årene har det forøvrig grodd igjen.

–Det har vært veldig igjengrodd her, så da Johan sa han ville gi bort tomta til kommunen sa jeg at jeg ville gi  hundre tusen kroner til å «pynte på brura», ler Erik og legger til:

–Jeg har akkurat avsluttet 40 år som kjøpmann i Risør og syntes jeg har hatt det veldig godt. For meg er dette en måte jeg kan vise takknemlighet, sier Erik, som har lagt ned utallige timer med dugnad på tomta sammen med en trofast gjeng fra Lions  Club Risør.

Skal kunne brukes av alle

–Dette er fremragende tomter på alle vis, men min bror synes at i stede for å selge tomtene, noe som hadde ført til at det hadde kommet masse hus her som ville ødelagt utsikten for husene bak,  så ville han gi noe tilbake til Risør, sier Erik.

–Risør har alltid stått Johans hjerte veldig nær. Johan er gammel sjømann og har nok satt på mange vakter hvor han har drømt seg tilbake til Risør.

Tomta er overrakt kommunen med ett krav, nemlig at den  skal omreguleres til friluftsområde.

– Johan har ikke så mange krav, men hensikten med dette er at  det skal være et område som kan brukes av alle. Da må det nødvendigvis også være i en slik befatning at det kan brukes og det er det vi prøver på nå, sier Erik om innsatsen som er lagt ned.

På fire uker har området som kalles Hasseltoppen gjennomgått en totalforvandling. Trær er hugd, jorden er snudd for å få bukt med busker og kratt, et område er gjort om til ballplass og flere stier er opparbeidet og strødd med grus. Det skal også etableres en hoppbakke på fjellet som kalles «Trollheia» og flere steder bygges opp med naturstein.

– Det har vært utrolig gøy å holde på med. Det har også skapt veldig mye positivitet blant folk på Vestlandsstykket. Folk gleder seg over at barna nå får et sted å spille ball uten å måtte være redde for biler, sier Erik og legger til:

– Det er  nok mange som aldri har vært på Hasseltoppen, både fordi de tror det er privat, men også fordi det har vært vanskelig å komme til. Nå er det alles, og alle som vil kan benytte dette området.

Vil vurdere oppgradering

Nærmeste nabo, Nina Rasmussen Pedersen, er full av lovord om det nyetablerte friluftsområdet.

– Det er rett og slett helt fantastisk. I verste fall så kunne man  fått en hel del boliger på denne flotte tomta, som hadde sperret for utsikten og ført til mye mer trafikk. Nå får man isteden et området som er åpent for hele byen, det syntes jeg er utrolig generøst og flott, sier Pedersen.

Ordfører i Risør, Per Kristian Lunden, er ikke uventet over seg av begeistring for gaven.

– Dette er en fantastisk gave fra Hassel som vi er veldig glade for. Her er det også flere gode krefter som har gått sammen og gjort en stor jobb for å sette denne tomta i så god stand som mulig, det er utrolig bra, sier Lunden.

På spørsmål om kommunen vil bruke midler på å oppgradere parken ytterligere, sier Lunden at det vil bli en vurderingssak.

– Når Hassel og Lions anser seg ferdig med sin jobb, skal vi ha en åpning og en markering. Så vil vi  gjøre en vurdering av stedet. Jeg er absolutt åpen for å se på det, men det vil til syvende og sist ende opp som en politisk behandling, sier Lunden, som håper at man vil få både benker og grillmuligheter på området.

–Nå må vi først se hvor langt man kommer med midlene fra Erik Hassel, sier Lunden.

Trenger vedlikehold

Senioringeniør i Risør kommune, Thorvald Garthe, har fulgt prosjektet nøye den siste måneden og deler begeistringen for kommunens nye friluftsområde.

– Et område som dette vil  trenge vedlikehold, og det er noe kommunen må legge inn i sine oppgaver.

Garthe påpeker at området må endres i kommuneplanen fra boligområde til friluftsområde, men ser ingen problemer med dette.

– Dette er et stort løft for Vestlandsstykket, men selvsagt også positivt for hele Risør, sier Garthe, som har hatt tett dialog med både landskapsarkitekt Johan Østengen og skogbrukssjefen.

–Det er noen gamle flotte eiketrær her som det var viktig å ivareta. Dette er et usedvanlig flott område, med den fine utsikten innover Sørfjorden og inn til Trondalen og ned til Mindalen. Vi får håpe både skolebarn og barnehager vil dra nytte av dette stedet.

Artikkeltags