NAF advarer vinterbilister: – Ikke pumpebrems

GLATT: Er det vanskelige kjøreforhold, kan det være lurt å kjøre saktere enn fartsgrensen. (Arkivfoto)

GLATT: Er det vanskelige kjøreforhold, kan det være lurt å kjøre saktere enn fartsgrensen. (Arkivfoto) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag smalt det ti ganger på en drøy time på E6 på Indre Østlandet. NAF lurer på om det skyldes at bilførerne holder fartsgrensen uansett vær.

DEL

– Når det er glatt på veiene, gjelder ikke fartsgrensen. Farten må alltid tilpasses forholdene, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Fartsgrensene på norske veier er tenkt å angi høyeste maksimale hastighet som du som bilfører kan holde. Det er altså ikke straffbart å kjøre saktere – værforholdene tilsier at du skal være mer varsom, slik det er meldt om i dag.

– Selv med gode dekk og elektroniske hjelpemidler som antiskrens, så gjelder fysikkens lover. Kjører du for fort etter forholdene, vil du miste veigrepet, sier Sødal.

Hjelpemidlene hjelper ikke alltid

Moderne biler er utstyrt med en rekke hjelpemidler for at du skal holde deg på veien, men hvis du kjører for fort på glatta, hjelper ikke engang antiskrens, antispinn og ABS-bremser deg hvis du er uheldig eller uforsiktig.

Mange har dessuten ikke lært seg hvordan de i praksis fungerer.

– Den gamle lærdommen om å tråkke inn kløtsjen og pumpebremse, gjelder ikke på nyere biler. På en nyere bil skal du ikke trå inn kløtsjen, men la systemene jobbe og bruke rattet til å styre, rådgir Nils Sødal. – Og når ABS-bremsen begynner å bråke og riste, må du bare fortsette å trykke. Det er ikke noe galt, men bremsene som fungerer som de skal, fortsetter han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken