Steder å se

Artikkelen er over 5 år gammel

Risør er en kulturskatt med en rekke steder du må få med deg under besøket. Noen er selvsagte og står i alle turistbrosjyrer. Andre er litt mer bortgjemt, og dermed ofte forbeholdt lokalbefolkningen. Om du ikke skulle finne noe som faller i smak blant våre forslag, kan du jo besøke Risør Turistkontor. De holder til i Torvet 1. Rett ved der Solsiden (venstresiden utover havna) starter.

DEL

RISØRFLEKKEN

Dette er et gammelt innseilingsmerke fra den tiden seilskutene dominerte norgeskysten og Risør. Allerede langt til havs kunne sjømennene se hvor Risør lå. Han som kjøpte eiendommen med Risørflekken på, ble i 1641 pålagt av kongen å holde den i stand som et innseilingsmerke. Til gjengjeld fikk han kreve inn havneavgift fra alle båtene som ankom Risør Havn.

Også den dag i dag bruker fiskerne i Risør merket for å orientere. I fint vær er det synelig på tolv nautiske mils avstand. Hemmeligheten bak hvitfargen er kalk. I tillegg til å være fin å se på, er den også fin å se fra. Utsikten fra Risørflekken er utmerket, og det er plassert ut benker hvor man kan sette seg ned. Det går vei opp til Risørflekken fra Solsiden.

DEN HELLIGE AANDS KIRKE

Bygd i 1647. Går for å være landets mest typiske barokk-kirke. Altertavlen ble reddet fra et skip som havarerte utenfor Risør, og har motiv fra den hellige nattverd. I utgangspunktet skulle altertavlen til en kirke i Riga. Kirken er hovedscene under den årlige kammermusikkfestivalen. Den hellige Aands kirke har guiding 30. juni - 7. august fra 12.00-14.00 hver ukedag. http://www.risor.kirken.no

SØNDELED KIRKE

Bygd allerede i 1150, er dette den eldste kirken i Risør. Den gang i stein, men kirken ble i 1768 bygd ut i tre. Søndeled kirke inneholder flere klenodier vel verdt et besøk i seg selv. Døpefonten er i kleberstein og stammer fra tiden før 1150. I kirken ligger også Christian III sin bibel, som er over 500 år gammel.

http://www.risor.kirken.no

RISØR MUSEUM

Plassert rett ved kunstparken, er Risør Museum et obligatorisk sted å besøke for de som vil vite mer om Risør. Utstillingene her er temabaserte om byens historie. Utstillingene "De siste 100 år" og "Trehusbyene på Sørlandet, Lille Grimme Arne Trenger Ris", vises i sommer.

Åpent tirsdag - søndag 12.00 - 16.00. Voksne - 30 kr. Barn - gratis. Student/pensjonist - 20 kr. Familie - 50 kr. Søndag - gratis for alle.

I tillegg til temautstillingene er det fast utstilling om forfatterinnen Dikken Zwigemeyer. Henne barndomshjem ligger forøvrig kun et steinkast unna Risør Museum.

RISØR KUNSTFORENING

Lokalisert i kunstparken rett ved kirken. Her holdes utstillinger av et vid spekter kunstnere. Det er mulig å bli medlem i foreningen for de som er interessert.

http://www.kunstbyen.no/kunstforeningen

GALLERI BRANNTÅRNET

Sommeren i Risør er et eldorado for kunstinteresserte. Det skjer noe på nesten over alt. Du kan jo for eksempel snu deg rundt og se om du finner branntårnet. Branntårnet ble satt opp etter den store bybrannen i 1861. Galleriet er åpent fra 11 til 16 alle dager i hele sommer.

RISØR AKVARIUM

Akvariumet har et spennende utvalg av fisker og annet dyreliv fra havet. Med åpne akvarier kommer du tett inn på fiskene, noe spesielt barna setter pris på. De yngste kan også få prøve seg på å fiske krabber inne i akvariet.

Gjennom sommeren holdes det åpent 11 til 19 alle dager, med et lite høydepunkt klokken 14 da fiskene fores. Du finner Risør Akvarium på Dampskipsbrygga nedenfor Risør Hotel.

http://www.risorakvarium.no

RISØR UNDERVANNSPOSTKONTOR

Verdens eneste tørre undervannspostkontor. Prosjekt som åpnet sommeren 2004, etter et samarbeid mellom Risør Undervannsklubb og Posten. Ute ved Dampskipsbrygga ligger det et nedsenket lite postkontor på fire meters dyp. Alle som legger sine kort eller brev i en egen postkasse på veggen av Risør Aquarium, vil få tatt disse med ned og stemplet, før de leveres videre til det ordinære postkontoret og sendt. Gjennom sommersesongen går dykkere ned daglig og stempler post. På bildet er det verdens eneste undervannspostmesterbetjent, Håkon Sandvik, som skal ned å stemple dagens post.

http://www.risorundervannsklubb.no

TANGEN

Et godt bevart byområdet som ble bygd på 1700-tallet. På grunn av sin beliggenhet ”overlevde” bydelen den store bybrannen i 1861. På Tangen bodde de mindre kjøpemennene, sjøfolk og håndverkere. Her finner du også ”Kastellet”, som er et gammelt forsvarsverk med kanoner som skulle forsvare byen for angrep fra sjøen. Når du tar turen ut til Tangen må du ikke bare følge veien ut mot Flisvika, men også spasere inn de små avstikkerne av stier og veier som finnes i området. Om sommeren vil du da få oppleve trehusbyen på sitt beste, med sjarmerende trappegater og hager i full blomsterprakt.

Artikkeltags