Ting å gjøre

Artikkelen er over 5 år gammel

Hele året igjennom kan du finne på mange ting i Risør. I tillegg er Risør et glimrende utgangspunkt for å besøke attraksjoner andre steder på Sørlandet.

DEL

RISØR FOR BARN

Acanthus har som tradisjon å gi et godt sommertilbud for barna. I den romslige parken kan barna som vanlig ta en tur gjennom den spennende naturstien, og her snakker vi om både grotter og bregneskog. Alle som fullfører får i tillegg premie. Men både naturstien og barneverkstedet er blant de faste tingene man også har satset på tidligere. Derfor er det kanskje de kraftige afrikanskinspirerte musikkinstrumentene som står i parken for fri utfoldelse som vil vekke mest oppmerksomhet. Eller kanskje barnemonolitten som er satt sammen av skulpturer laget av barn. Det blir garantert en spennende sommer for barna om du tar turen innom Acanthus.

BADEPLASSER

Randvik er alternativet for deg som ønsker sandstrand i kort avstand fra byen. Hit kommer du ved å kjøre opp til Viddefjell, forbi idrettsanlegget, for så å følge skilting ned til venstre rett etter. Ned ved parkeringen har du to muligheter. Om du går til venstre finner du stranda det er gjort mest med. Her er det toalett og kaldtvann, samt lekeapparater. Om du vil ha litt mer ro, velger du stranda til høyre. Her er imidlertid ikke de samme fasilitetene.

Sagjordet er byens nyeste badeanlegg. Plassert på Krana er det kort vei med sykkel eller bil. Sagjordet har en liten sandstrand for de minste, og stupeanlegg for de litt større. Anlegget er pent oppbygd med stor utendørsgrill som alle kan benytte. Det er handikaptoalett på området.

Kastellet ligger på Tangen og har et mindre badeanlegg. Her finner du ingen spesielle fasiliteter, men en fantastisk utsikt.

Lille Danmark ligger ute på en av Risørs mange øyer. Det går baderute ut hit hele sommeren. En idyllisk badestrand hvor barna garantert vil trives.

Finnøya er senteret for seiling i Risør. Men det er også her en liten sandstrand for de minste barna. Griller står fremme, og det er toalett på området. Eneste ankomst er med egen båt.

Urheia er stedet for de som ønsker å bade i ferskvann. Begge vannene i Urheia blir brukt til bading. Atkomst skjer enten ved å gå opp ved kunstparken, eller kjøre opp Krantoppen til parkeringsplass der.

Risør kino

Risør kino viser film i 2 saler hele sommeren. Norgespremiere på Harry Potter og Halvblodsprinsen. Verdenspremierer på Transformers og Istid 3.Billettsalg på nettet. Se forøvrig www.risorkino.no

Risør bibliotek

Risør bibliotek har sommeråpent i perioden 22.06 - 17.08: mandag - fredag:11-15. Lørdag:11-14. Det tilbys Internett, trådløst nettverk, bøker, filmer, lydbøker, aviser, tidssskrifter, musikk og fin barneavdeling med mange tilbud. www.risor.folkebibl.no

TURFORSLAG

Fransåsenløypa er en merket løype i regi av Den Norske Turistforening. Løypa starter ved Flisvika på Tangen, og går som en rundløype til Randvikstranda, Åmlandstjenna, Fransåsen (bildet), Frydendal kirke, til den ender ved brannstasjonen. Derfra er det kort vei ned til Risør sentrum. Turen går i variert terreng. Her er det fjellpartier med glimrende utsikt, og skogsterreng hvor lyset lager en mystisk og stemningsfull atmosfære. Det er en del krevende partier som ikke passer for de minste barna, men man kan lett begynne turen flere steder i løypa og dermed unngå det problemet.

Vakthusheia er et populært turmål beliggende på Barmen. For å finne frem kjører du inn Vestlandsstykker og over ei bru. På høyre hånd litt innenfor står det skiltet tursti til Vakthusheia.

Urheia er også et populært turområde med sine fantastiske utkikkspunkt over by eller hav. I området ligger det fortsatt mange minner fra krigen med skyttergraver og bunkere som barna garantert vil bli henrykt over. Husk lommelykt. Området er tilrettelagt for rullestol og barnevogn, men det er noen bakker.

Byvandring med vekter John Thomas Axelsen er noe du må få med deg mens du er i Risør. Byen har en stolt vektertradisjon, og få vet mer om hva som har skjedd og skjer i dag rundt de hvite trehusene i sentrum. Byvandringene går fast hver onsdag klokken 20 fra torget (mot betaling), og det er også mulig for grupper å bestille egen guidet tur. Tlf. 37 15 06 66.

PÅ SYKKEL

Mange sykkelturister tar turen innom Risør i løpet av sommeren, men Risør kan også være et fint utgangspunkt for rundturer. En løype vi vil anbefale er å sykle riksveg 416 fra Risør ut til E-18. Ta av i retning Oslo og følg Europavegen til Søndeled. Her står det skiltet mot Øysang/Jegertunet. Følg riksveg 351 til du kommer til avkjøring fergeleie. Så tar du M/F Øisang (se rutetider her) tilbake til byen. Hele turen er på 32 kilometer med kuperte veier og nydelig natur.

Mange benytter også "Nasjonal sykkelrute 1". Strekningen mellom Kragerø og Tvedestrand går gjennom Risør. Det er ingen tunge stigninger på strekningen, men du må være oppmerksom på rutetidene for båt mellom Kragerø og Stabbestad og Øysang til Risør.

Artikkeltags